Selasa, Mei 12, 2009

KePUtUsAn MaHKamAH TinGGi PerLU diPerAkuI SeMua PiHak


Sekali lagi Perak menjadi tumpuan rakyat Malaysia..... keputusan Mahkamah Tinggi memberi keputusan yang cukup bermakna kepada Nizar dengan pengesahan beliau sebagai Menteri Besar Perak....

Namun ahli PAKATAN Rakyat kena faham sistem Kehakiman negara kita... selepas keputusan Mahkamah Tinggi ..... ada 2 minggu tempoh rayuan macam juga kes P.182 Pensiangan....

Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu dah terang lagikan bersuluh memutuskan kerusi P.182 Pensiangan dikosongkan. Namun kita ada tempoh rayuan hingga memakan masa lebih dari 2 bulan (kerana kes ditangguh).... top..top keputusan Mahkamah Persekutuan memutuskan pula Kerusi P.182 Pensiangan masih dikekalkan kepada Tan Sri Joseph Kurup (BN).

Keputusan Mahkamah Tinggi perlu diperakui dan kita kena terima keputusan tersebut sebagaimana yang dikatakan oleh Nizar negara kita ada Undang-Undang Berperlembagaan dan Demokrasi sejurus beliau keluar dari bilik perbicaraan. Tetapi beliau seolah-olah terlebih tahu tentang undang-undang kerana dengan serta merta buat 3 kenyataan yang bertentangan dengan kedudukan sebenar....

  1. Nizar hanya dapat keputusan bahawa beliau adalah MB Perak yang sah....
  2. Nizar tidak boleh meminta Zambry dan Exco yang lain mengosongkan kerusi kerana tempoh rayuan sedang berjalan daripada tarikh keputusan Mahkamah Tinggi dikeluarkan.....
  3. Nizar kena banyak bersabar tunggu keputusan rayuan di peringkat Mahkamah Persekutuan dan tak perlu tergesa-gesa memohon titah Sultan untuk bubar sidang DUN.
  4. Jika Nizar seorang pemimpin bijaksana dan islamik tahap kesabaran NIZAR cukup tinggi sebab dah la slogan UNDI PAS masuk SYURGA sering diguna sepanjang tempoh kempen baik semasa PRU mahupun PRK. Jadi buktikan la jan cemarkan ISLAMIK PAS.....

2 ulasan:

SOLYMONE berkata...

Sumandak Bayu,
Salam Mesra,
Agak nya udah lama saya tidak mengomen di blog mu yang comel ini.

Walaupun saya kekadang layari juga blog mu, namun kerana sibuk dengan hal-hal yang lain dan mungkin isu yang Sumandak paparkan 'straight foward' maka tiada yang perlu saya uraikan.

Walau pun isu Perak ini panas masa kini, namun saya tidak lah juga mengomen hal berkaitan disini, kerana diblog-blog saya pun saya banyak cerita fasal ini.

Apa yang saya nak Sumandak fikirkan ia lah untuk me-linkkan blog Suara Bebas Tuaran (Versi Bahasa Malaysia) menggantikan Solymone blog (English version). kerana saya rasa blog saya yang satu itu cukup releven untuk situasi yang berkaitan dengan blog Sumandak..itu pun terpulang lah pada budi bicara Sumandak.
..Sumandak Sandakan? " SUMANDAK KOH TALAWA KATARIK GINAWOKU SILIK SILIKAN MATOKU MIAGAL "SUMANDAK SANDAKAN".

sumandak bayu berkata...

Salam bro Solymone..

ok bah kalo ko tatap akan sumandak link sebab engkau sumber inspirasiKU hehehheh.....

SaYaNG KInaBaLU - BamBOO OrchesRTa

KENunIkaN ANaK2 MudA KINaBalu yaNg MenGguNaKan AlaT MuZik TraDisIonal SePerti BamBU unTuk MenYamPaikAn LagU SAYANG KINABALU....JOM DeNGAR...(SiaP ba Lagi DiIRinggi DeNgaN Tarian SumaZau)

SiLIk SiLIk do mATo NU

ISAI BOH GIA NGARAN NU SUMANDAK KOH TALAWA KATARIK GINAWOKU SILIK SILIKAN MATOKU MIAGAL "SUMANDAK SANDAKAN"