Selasa, Jun 14, 2011

Mutalib guna Dr.Yee & Jamil untuk Serang Rais

Satu artikel yang cukup menampakkan bahawa ada sikit dendam yang cuba dilepaskan oleh editor ‘terkenal’ dengan isu sensasi Sabah.... M.D Mutalib bukan asing lagi bagi penulis yang selalu menggunakan ayat-ayat ‘power’....ayat-ayat yang boleh cetuskan sensitiviti kaum...... ayat-ayat yang cuba mengeruhkan hubungan antara kerajaan negeri Sabah dan Kerajaan Persekutuan. Tapi Mutalib cukup bijak kali ini bukan dia menulis artikel kontroversi tapi membawa seorang penulis sesawang Shaimon S Jumadi dengan artikel bertajuk Rakyat Sabah Sokong Yee ‘LUDAH’Rais....yang telah dikeluarkan dalam laman sesawang Sabahkini.net pada 14 Jun 2011.

Peh ayat ni memang jijik dengan melihat kata kerja ‘LUDAH’.... betoikah orang Sabah mao buat kerja ni sedangkan jelas orang Sabah ni berbudi bahasa tinggi, ramah dan tidak diajar berkurang ajar. Huguon Siou pun selalu beri pesan kepada anak-anak buah hormati orang tua, sayangi anak-anak dan lindungi orang yang tidak berupaya dan paling penting hormati tetamu jika kita tak suka tegur dengan baik bukan sampai melakukan perbuatan yang hina.


Berbalik kepada artikel Shaimon... Tahniah Shaimon rupanya artikel ini dihasilkan dengan hanya merujuk kepada satu pihak yang kebetulan pula pihak pembangkang (Naik Ketua Cabang Batu Sapi) kenapa tidak tanya kepada penduduk Kampung Air, Batu Sapi Sandakan?


Sekarang ini Sumandak ingin bertanya kepada Shaimon adakah dia peka akan isu tertentu:-  1. Kalau buat penyelidikan mestilah memberi berapa bilangan responden yang ditemui janganlah main rambang dengan menggunakan perkataan ‘separuh’? Mutalib tak ajar ke teknik kewartawanan yang terbaik terhebat yang pernah dilakukan semasa bertugas di Berita Sabah?


  2. Majoriti yang ‘sokong’ untuk Yee ludah Rais... majoriti kaum mana sebab Sabah ni ada 37 kaum.... jangan sampai ada yang bersuara tiada pun yang sokong Yee buat macam tu.. Dr. Yee seorang YB yang ada pendidikan dan mustahil dia bertindak sedemikian rupa.. ni semua hanya teguran tetapi teguran Dr.Yee dibuat secara terbuka sedangkan ada bah tu saluran yang betul di antara dua pihak. Ini pun kena jadi isu hangat ka?


  3. Rais dikatakan tidak tunai janji oleh aktivis politik... pasti aktivis ni pro pembangkang juga (berat betul artikel ni bukan berat fakta tapi berat sebelah) Kalau lah Rais ni ndak pandai tunai janji ndak ada bah tu ada sumbangan pada program yang dianjurkan oleh sebuah jabatan di Kampung Air.


  4. Rais dikatakan layak jadi ‘Badut Sarkas’ alahai otak entah letak di mana juga dengan ayat-ayat ni......siap kata Rais ditolak di Semenanjung hishhhhhh sadishhhh betoi penghinaan ini kalo betoilah Rais ni adalah pemimpin yang tidak ada karisma macam mana mahu kita jawab bahawa Rais ini telah berkhidmat dengan 5 Perdana Menteri dengan cemerlangnya dan menjadi wakil rakyat Jelebu.


  5. Beri laptop pula dikatakan ‘kencing kepala mereka’ maaf lah kepada simpulan yang mengatakan sedemikian rupa hina sangatkah jika pemimpin membantu meringgan beban rakyat dengan pemberian sebuah laptop agar kita yang tinggal di kawasan pedalaman tidak ketinggalan dengan arus pembangunan Teknologi Maklumat.


  6. Dari segi penggunaan ini kita kenalah berbalik kepada sikap pengguna.... kalo kita bijak insya allah laptop akan dijadikan medium untuk menambah ilmu tapi kalo kita ‘kurang bijak’ maka laptop akan jadi perhiasan dan mungkin juga digunakan sebagai alat untuk lepaskan stress belajar (main game).

Kepada M.D Mutalib sudah-sudahlah membuat dhajal tumpukan kepada kes yang ANDA sedang hadapi... bersihkan nama.... ANDA adalah penulis berani...berani cetus kontroversi tapi saying sejuta kali saying keberanian ANDA hanya dapat digunakan dalam masa yang cukup singkat.... Pepatah Melayu ada menggunakan gajah mati tinggalkan tulang...manusia mati tinggalkan nama.... Jadi kalo ANDA sungguh bijaksana fikirkan setiap perlakuan kita..... Hidup hanya sementara dan kehidupan kita juga macam roda.... Kita wajar untuk renungi bersama.


Ini yang Sumandak hendak buktikan wujud dendam yang cuba sekali lagi mengaibkan RAIS oleh MUTALIB.
Penulis Blog Didakwa Fitnah Rais Diberi 14 Hari Kemuka Pembelaan
02/06/2011
KUALA LUMPUR 2 JUN : Seorang penulis blog yang disaman oleh Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim kerana didakwa memfitnah beliau diberi tempoh 14 hari oleh Mahkamah Tinggi di sini hari ini untuk membela diri.


Pesuruhjaya Kehakiman Amelia Tee Hong Geok Abdullah menetapkan tempoh itu yang berkuatkuasa 30 Mei bagi Ahmad Mutalib Mohamed Daud mengemukakan keterangan pembelaan, demikian menurut peguam Norhani Nordin yang mewakili Rais.
Hakim Amelia, yang sebelum itu menemui Norhani dan Michelle Yesudas, peguam yang mewakili Ahmad Mutalib, turut menetapkan 30 Jun ini bagi pengurusan kes.


Pada 10 Feb lepas, Rais mengemukakan saman itu kerana mendakwa Ahmad Mutalib menyiarkan empat artikel antara 1 dan 7 Jan lepas dalam laman blognya dihttp://sabahkini.net.
Alamat berdaftar Ahmad Mutalib ialah di Kota Kinabalu.


Dalam tuntutannya, Rais berkata beberapa perkataan dalam artikel-artikel yang disiarkan itu berniat jahat dan memfitnah beliau sehingga menjatuhkan reputasinya sebagai seorang individu dan seorang profesional di dalam dan luar negara serta memalukan dan memberi tekanan kepada beliau.
Sumber:http://www.tvsnews.net/content.php?d=mn&sub=&mod=cont_dn&menu_id=&id=5967&menu=&mid=
2 ulasan:

MAWAR BERDURI berkata...

kadang penulis lebih beremosi dari mementingkan etika penulisan suria..menulis atas nama negeri dan rakyatnya tapi tidak mengambarkan pekerti sebenar mahluk yang ada di negerinya...memberi gambaran suara rakyatnya konon..padahal suara dia n d geng paling2 pun suara bosnya saja...mkin aku tidak punya beribu2 kawan tapi dari beratus2 kawan yang aku ada d cni belum ada yang setuju dengan ayat nya...meludah2 tu! kalau d sekula sya dulu org gelar penulis ni sebagai "PELUDAHAN"...MELUDAH MUKA NYA SENDIRI..

sumandak bayu berkata...

hahahahah kes 'peludahan' teringat masa dulu muahahahahaha

SaYaNG KInaBaLU - BamBOO OrchesRTa

KENunIkaN ANaK2 MudA KINaBalu yaNg MenGguNaKan AlaT MuZik TraDisIonal SePerti BamBU unTuk MenYamPaikAn LagU SAYANG KINABALU....JOM DeNGAR...(SiaP ba Lagi DiIRinggi DeNgaN Tarian SumaZau)

SiLIk SiLIk do mATo NU

ISAI BOH GIA NGARAN NU SUMANDAK KOH TALAWA KATARIK GINAWOKU SILIK SILIKAN MATOKU MIAGAL "SUMANDAK SANDAKAN"