Selasa, November 18, 2008

JuJUR tak JuJUR......

Lama juga Sumandak tak N3 blog ni buzy dengan tugas rasmi tau jelah dah tak ada Ketua Jabatan; kena lah tunggu sehingga ada penganti dan pada masa yang sama tugas perlu diteruskan cuma beban tu makin bertambah...

Walaupun Sumandak sibuk dengan tugas harian yang diamanahkan; Sumandak tak pernah lupa dengan kawan-kawan yang sentiasa menghadapi cubaan hidup... (macam jelah Sumandak tak ada cubaan hidup)... tapi orang kata masalah orang kita cepat sangat dan bijak tangani dari masalah sendiri.... DR pun tak akan ubat diri sendiri dia akan merujuk jugak kat DR lain...
Balik pada cerita 'JUJUR TAK JUJUR'.... benda ni cukup 'SUBJEKTIF' bila kita tanya kat simpulan A dia akan cakap macam ni.... (bila dengar hish betul jugak) tapi bila jumpa simpulan B dengan hujah lagi mantap lagi lah betul... JAdi tak ada siapa yang boleh tentukan mana yang betul atau salah..... Cuma yang dapat buktikan sikap jujur kita...
Tapi semua ni lambat sikit lah nak dapatkan hasil dia... kalo kat filem dalam 45 minit kita dah tahu sikap pelakon tu jujur ke dia atau sebaliknya... tapi manusia perlukan masa yang lama; sama ada setahun, sebulan, seminggu atau paling teruk seabad......
Sumandak terpikir juga baik guna teknik Sumpah 'MUBAHALAH ' tapi boleh kah Encik Ramlang tentukan sumpah orang???? Pening jugak Sumandak bila memikirkan isu ni... ape pun nak tanya kat teman blog ape yang PERLU SUMANDAK BUAT???

5 ulasan:

bungaraya berkata...

Salam Sumandak..
Kau anggap saje apa yang kau laku kan tu jujur sejujur jujurnya. Abis cerita. Kalau org lain tak menganggapnya jujur, biarkan dia dalam keadaan begitu. Tapi jangan pula kita sengaja buat penipuan. Kita sendiripun akan tampak tawar muka mengatakan sasuatu perkara yang kita buat secara menipu tu jika dikatakan jujur. Atu palui tu.
Umpamanya kau kata belum ada pengganti kepada boss mu tu. Bukankah tak jujur tu, sebab sudahpun ada yang memangku sekarang ani. Itulah penggantinya.
Ok. Bye. Jumpa lagi.

sumandak bayu berkata...

Salam bungaraya....

'JUJUR' terlalu subjektif Bro Bungaraya untuk diperbahaskan jika dibagi soalan 'JUJUR' dalam kontek objektif pasti ada jawapannya...

Berbalik kepada ada openganti kepada boss Sumandak atau sebaliknya kena melihat masa Sumandak luahkan isu tu..... kalo nak cakap skang ni confirm dah berubah....nilah isu 'JUJUR' yang subjektif

Awanama berkata...

ntah apa2 jak yg ko tulis ni sumandak!!! aku langsung tak faham dengan ayat2 ko yang mcm ketetapi tanpa noktah, koma. bingung aku nak faham dan baca. dah la isinya macam memandai ja. yakin betul la tu dengan apa yng ko tuliskan?? kesian... apa benda simpulan A simpulan B tu. kesiannya....tak tau tapi masih nak tulis. si polan la... bukan simpulan. ahaks!!

sumandak bayu berkata...

Salam Bro / Sis

Bahasa Melayu kita kan kaya dengan imbuhan; lagi pun Bro / Sis bole paham jadi ok lah tu... nape nak Sumandak letak KAMUS BAHASA lagi ke dalam blog ni untuk lebih memahami bahasa atau perkataan yang digunakan.... (AGAK2 la)

Jlascanteen berkata...

tanpa nama; kau tak suka buat blog sendiri lah...

sudah lah tiada link. atau email... cuma pseudonym.

SaYaNG KInaBaLU - BamBOO OrchesRTa

KENunIkaN ANaK2 MudA KINaBalu yaNg MenGguNaKan AlaT MuZik TraDisIonal SePerti BamBU unTuk MenYamPaikAn LagU SAYANG KINABALU....JOM DeNGAR...(SiaP ba Lagi DiIRinggi DeNgaN Tarian SumaZau)

SiLIk SiLIk do mATo NU

ISAI BOH GIA NGARAN NU SUMANDAK KOH TALAWA KATARIK GINAWOKU SILIK SILIKAN MATOKU MIAGAL "SUMANDAK SANDAKAN"