Ahad, Oktober 12, 2008

OrentASI Bagi Ahli Baru UMNO Perlukah?

N3 Sumandak kali ni nak sentuh pasal isu ahli baru UMNO yang berumur 18 tahun ke atas.... Hari ni Datuk Seri Dr. Rais Yatim gesa parti untuk wujudkan sistem orientasi kepada ahli baru terutama mereka yang berusia 18 tahun agar mampu menjiwai semangat perjuangan sebenarnya.
Perlukah semua ni.......kepincangan dalaman UMNO yang Sumandak nampak lebih kepada ahli lama....ahli baru hanya mengikut.......ahli baru punya idealogi dan tahu baik dan buruk tapi kalo dah kepala buat hal...... rasanya ahli baru ikut aje........Mana-mana parti pun macam ni Sumandak tak nak tujukan isu ni kepada parti UMNO saja.... Di Sabah, parti SAPP (dah keluar dari BN) , UPKO dan PBS pun hadapi perkara yang sama... tidak mustahil PAKATAN RAKYAT pun sama.
Tak salah nak tahu tahap perjuangan seseorang ahli tapi kalo terus fokuskan kepada satu umur tak sesuai......perjuangan ahli lama sehingga hari ini Sumandak yakin ada gak 'goyah' dia tak banyak sedikit pun dah dikira......JADI perlukah ini semua.... LU PIKIR LA SANDIRI.....
"Hang Tuah berani mati demi memperjuangkan MARUAH RAJA MELAKA...... RAKYAT MALAYSIA berani mati DEMI memartabatkan semula maruah NEGARA, BANGSA dan AGAMA....... INILAH tindakan PAK LAH berani demi perjuangan yang belum selesai & TUN Mahathir sanggup dihina demi menyedarkan orang MELAYU yang sentiasa LUPA....."
Sumandak dari kalangan belia yakin apa yang dipelajari daripada ORANG LAMA sering menjadi tanda aras perjuangan dalam parti.....tapi kalo talabih sudah pandai jugak kami pikir nak ikut atau tidak........bukan nak 'KURANG AJAR' tetapi berjuang apabila terasa maruah mula diperkotak katekkan oleh individu tertentu.....

Tiada ulasan:

SaYaNG KInaBaLU - BamBOO OrchesRTa

KENunIkaN ANaK2 MudA KINaBalu yaNg MenGguNaKan AlaT MuZik TraDisIonal SePerti BamBU unTuk MenYamPaikAn LagU SAYANG KINABALU....JOM DeNGAR...(SiaP ba Lagi DiIRinggi DeNgaN Tarian SumaZau)

SiLIk SiLIk do mATo NU

ISAI BOH GIA NGARAN NU SUMANDAK KOH TALAWA KATARIK GINAWOKU SILIK SILIKAN MATOKU MIAGAL "SUMANDAK SANDAKAN"