Sabtu, September 06, 2008

MeLAYU Perlu MiNTa mAAF ke?

SuriaPagi nak tahu perlukah orang Melayu minta maaf ekoran daripada isu Datuk Ahmad Ismail.
Ni pendapat berita yang perlu kita tahu : http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/9/6/nation/22255029&sec=nation

2 ulasan:

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) berkata...

KITA SEMUA BELAJAR AGAMA, SEMUA AGAMA. MANA ADA AGAMA YANG AJAR KITA SUPAYA JADI SYAITAN ATAU IBLIS DENGAN PERANGAI TAMAK, GELOJOH, TERBURU, TAK USUL PERIKSA, IKUT KATA HATI,DENDAM KESUMAT,IKUT NAFSU MARAH SAHAJA. HARI INI DISEBUT DESPERADO?

CONTUHNYA BILA BACA DALAM bernama.com BARULAH KITA FAHAM UJUNG PANGKAL KISAH RIBUT KONONNYA SEORANG KETUA UMNO DI PULAU PINANG TU PERKAUMAN. BELIAU JELAS TELAH MENCABAR SESIAPA SAHAJA UNTUK MENOLAK HUJAHNYA TERMASUK AKHBAR YANG DIDAKWA SALAH LAPOR BAHAWA UCAPANNYA MENGENAI ISU “PENDATANG” TU ADALAH BERDASARKAN FAKTA SEJARAH. KATANYA IKUT SEJARAH SEBELUM MERDEKA ORANG CINA DAN INDIA DI TANAH MELAYU BUKANLAH PENDUDUK SAMA TARAF DISEGI UNDANG-UNDANG DENGAN MELAYU. LEPAS ITU MENGIKUT UNDANG-UNDANG MEREKA JADI WARGANEGARA DAN TANAH MELAYU MENJADI “MALAYSIA.”

NAMPAKNYA SEJARAH INI BUKTI YANG KUKUH DALAM MAHKAMAH ATAU PERUNDANGAN KITA. ABE SUKA SEBAB ABE GRADUAN SEJARAH. DULU ORANG CAKAP BUAT APA BELAJAR SEJARAH SEBAB TAK ADA MASA DEPAN. HMMM… MASA DEPAN KITA KHASNYA HAK ISTIMEWA RUPANYA AKAN SELAMANYA DITENTUKAN OLEH SEJARAH!

ABE HARAP PEMIMPIN DAN CERDIKIAWAN TIDAK LAGI HINA ORANG ATAU MATA PELAJARAN SEJARAH. PENTINGNYA SEJARAH SEBAGAI HUJAH DALAM DEBAT DAN DI MAHKAMAH. SEJARAH JUGA ADALAH SEBAGAI FORMULA UNTUK KITA SELESAIKAN MASAALAH SEMASA. SEBABNYA SEMUA KEJADIAN DALAM DUNIA NI ADALAH ULANGAN. CUMA PELAKONNYA SAJA YANG BERTUKAR. CONTUHNYA KRISIS PERKAUMAN NI… ULANGAN SAJA. TETAPI KALAU KITA TAK ADA FAKTA SEJARAH MAKA KITA TEWAS. CONTUHNYA BERAPA KALI ORANG BUKAN MELAYU BANGKIT TENTANG SENSITIVITI PERKAUMAN? BERAPA KALI PULA ORANG MELAYU MAAFKAN? BEGITULAH SEBALIKNYA. TANPA FAKTA SEJARAH NAMPAKNYA MELAYU DIPIHAK YANG KALAH DAN KENA TOLAK … DAN BERANSUR!

CUKUPLAH DULU DIK SEBAB ABE NAK ULAS BUDAYA TERGOPOH-GAPAH DAN DESPERADO YANG MERUPAKAN TSUNAMI SAKIT JIWA RAKYAT KITA SEKARANG. NAMPAKNYA SEMUA KITA TAK SABAR DAN CEPAT MELENTING TAK PASAL-PASAL TANPA FIKIR PANJANG. BUKTINYA KES ISU PERKAUMAN DI PULAU PINANG NI… DAH MALULAH TU! DAN KALAU PERANGAI INI YANG TAK MATANG ADA PADA ALMARHUM TUANKU ABDUL RAHMAN DAN KAWAN-KAWANNYA MAKA MALAYSIA TIDAK MACAM HARI INI. SEBABNYA MASA ITU ADA KOMUNIS, ADA BINTANG TIGA,ADA HALUAN KIRI, PERKAUMAN, PELAMPAU AGAMA DAN LAIN-LAIN YANG BERSAING NAK MERDEKAKAN TANAH MELAYU IKUT ACUAN MEREKA. TAPI MEREKA DESPERADO MAKA ALLAH TAK IZINKAN. OLEH ITU TAK USAHLAH DIPERTIKAI SEJARAH 31 OGOS 1957 LAGI. JANGANLAH NAK JADIKAN MEREKA YANG GAGAL MENCIPTA SEJARAH TU SEBAGAI HERO ATAU PEJUANG TULIN PULAK.

INGAT PESAN ABE SELAKU PAKAR SEJARAH… SEJARAH ADALAH BENDA HIDUP MACAM MAHKAMAH JUGA. SESIAPA YANG BOLEH MEMBUKTIKAN FAKTA DIA BENAR BERDASARKAN MASA, TARIKH, TEMPAT DAN SEBAGAINYA DIA AKAN MENANG KES. SEJARAH ATAU KEPUTUSAN MAHKAMAH BOLEH DICABAR SEKIRANYA KITA ADA FAKTA ATAU BUKTI BARU. OLEH ITU CINTALAH SEJARAH. DAN DATUK AHMAD ISMAIL, PULAU PINANG TU BUATLAH MAJLIS DEBAT UNTUK BUKTIKAN FAKTA SEJARAH DATUK TU, ABE BOLEH JADI FASILITATOR. BACANYA bernama.com!

datuk-ahmad-ismail-isu-perkauman

sumandak bayu berkata...

Sememangnya hidup manusia di dunia ni macam roda dalam sejarah tetap akan berulang cuma pelakonnya akan berubah mengikut zaman.

Agaknya abe otai 'desperado' ni perlulah dikuburkan sebab sejarah hang jebat aje sering dijadikan perumpamaan untuk tunjukkan benda yang tak baik.

Sejarah memang menjadi subjek kegemaran sumandak kerana sejarahlah kita hidup dengan aman damai dan kerana sejarah lah kita banyak belajar dari kesilapan.

SaYaNG KInaBaLU - BamBOO OrchesRTa

KENunIkaN ANaK2 MudA KINaBalu yaNg MenGguNaKan AlaT MuZik TraDisIonal SePerti BamBU unTuk MenYamPaikAn LagU SAYANG KINABALU....JOM DeNGAR...(SiaP ba Lagi DiIRinggi DeNgaN Tarian SumaZau)

SiLIk SiLIk do mATo NU

ISAI BOH GIA NGARAN NU SUMANDAK KOH TALAWA KATARIK GINAWOKU SILIK SILIKAN MATOKU MIAGAL "SUMANDAK SANDAKAN"